Uppercase or lowercase?

-->

Η συμβουλή της ημέρας


Προστασία από χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.
Υπάρχουν δίπλα μας φυτά (δένδρα-θάμνοι-πόες) που ακόμα και αν η θερμοκρασία του αέρα υποχωρήσει πλέον των 10 η και 20 βαθμών κάτω του μηδενός δεν θα υποστούν καμία βλάβη.Υπάρχουν δίπλα μας φυτά (δένδρα) που για να καρπίσουν το καλοκαίρι η το φθινόπωρο θα " πρέπει " το θερμόμετρο να δείξει πολλές φορές χαμηλές θερμοκρασίες και να παραμείνει χαμηλά ο υδράργυρος για πολλές ώρες. Υπάρχουν όμως και φυτά που οι χαμηλές θερμοκρασίες τα καταστρέφουν μερικώς η ολικώς.
Ο ψεκασμός της βλάστησης του ευαίσθητου φυτού με χαλκό ,πριν την εκδήλωση παγετού,"σκληραίνει " τα φύλλα και παρεμποδίζει την δημιουργία παγοκρυστάλλων στο εσωτερικό των κυττάρων.Ο ψεκασμός αυτός σε συνδιασμό με την κάλυψη τους  με αντιπαγετικό ύφασμα μειώνει μέχρι και αποκλείει την ζημιά που πιθανώς θα πάθαινε από παγετό μία γαρδένια,ένας ιβίσκος,μιά βοκαμβίλια,μιά πορτοκαλιά η μανταρινιά η λεμονιά.

Το αντιπαγετικό ύφασμα διατίθεται σε ρολό με φάρδος 160 cm η 200 
cm και τιμή 0,40 και 0,60 αντίστοιχα το τρέχων μέτρο.

Ποινσέτια,  Αλεξανδρινό, Αλεξανδριανό, Άστρο των Χριστού, Χριστουγεννιάτικο Αστέρι
είναι το φυτό με τα ακτινοβόλα κόκκινα φύλλα, ποτισμένα (σύμφωνα με  μύθο των Αζτέκων) από τις σταγόνες αίματος της "ραγισμένης" καρδιάς μίας θεάς τους.
   Ταξίδεψε από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό και έφτασε στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. 
   Ο σχηματισμός του άνθους του και των πολύχρωμων φύλλων του, γίνεται όταν το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο από 12 ώρες, δηλ. το χειμώνα.Μεγαλώνει ως θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος,αν φυτευτεί στο έδαφος.
    Το χαρούμενο μπουκέτο χρώματος φωτίζει τη σκοτεινή διάθεση του Δεκεμβρίου γι' αυτό το αλεξανδριανό είναι πλέον κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.Ελιές και Βόρακας Ο Βόρακας από μόνος του δεν καλύπτει τις ανάγκες λίπανσης των ελαιοδένδρων αφού δεν περιέχει αμμωνία, ούτε φώσφορο, ούτε κάλιο που είναι τα 3 βασικά στοιχεία θρέψης των δένδρων και όχι μόνο.Το βόριο σαν ιχνοστοιχείο, είναι αυτό που αποζητά περισσότερο η ελιά γιατί είναι σημαντική η συμβολή του στην καρπόδεση  μιας και κάποια από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των ανθέων  καθώς και η ποσότητα της γύρης και η γονιμότητα της εξαρτώνται από το διαθέσιμο βόριο.Γι' αυτό και πρέπει κάθε 4-5 χρόνια να εφοδιάζουμε τα δένδρα μας με ΒΟΡΑΚΑ, σε ποσότητα 150-300 γρ. ανά δένδρο ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος και πάντα νωρίς το χειμώνα μιας και χρειάζεται πολλές βροχές μέχρι να προσληφθεί από τις ρίζες. 
       

Σχετικά με την λίπανση της ελιάς
Αν σκοπεύουμε να υποστοούμε το κόστος λίπανσης ενός ελαιοπερίβολου (με δένδρα σε παραγωγική ηλικια ) ας το κάνουμε σωστά.Σε ελαιόδενδρα με μηδενική παραγωγή εφέτος,εφαρμόζουμε διαφορετικό τύπο λιπάσματος απ'ότι σε δένδρα που μας έδωσαν πολύ καρπό,πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε ότι αφαιρέσαμε πέρνοντας καρπό,κόβοντας κλαριά και ρίχνοντας φύλα κατά την συγκομιδή.  Ο χρόνος εφαρμογής των λιπασμάτων είναι άλλη μία παράμετρος της σωστής χρήσης τους.Όπου απαιτείται εφαρμογή ΚΑΛΙΟΥ η ΒΟΡΙΟΥ η ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ πρέπει να κάνουμε λίπανση ενωρίς για να εκμεταλευτούμε το δυνατόν περισσότερες βροχές αφού τα στοιχεία αυτά μετακινούνται αργά στο έδαφος και αργούν να εισέλθουν στο εδαφικό διάλυμα απ΄όπου θα αντληθούν από τις ρίζες.  Δεν εξαντλείται το θέμα (της ορθολογικής χρήσης των λιπασμάτων στην ελιά ) σε πέντε αράδες.  Αφορμή δίνεται για να προσαρμοστούμε εμείς στους κανόνες της φύσης απορρίπτοντας την απαίτηση να προσαρμοστεί η φύση στη δική μας άνεση.

                 
    Χρώμα και το χειμώνα
Τα λουλούδια και τα χρώματα δεν είναι προνόμιο της άνοιξης. Χαρείτε τα και αυτή την εποχή διακοσμώντας το μπαλκόνι σας, τον κήπο αλλά και τους εσωτερικούς χώρους σας με πανσέδες, καλημέρες, μαργαρίτες, κυκλάμινα, αζαλέες, ανθούρια, ορχιδέες και άλλα. 


Για την επαναφορά της γονιμότητας σε έδαφος που είχαμε κηπευτικά και θέλουμε να ξαναφυτέψουμε
Το έδαφος εξαντλείται από τα καλλιεργούμενα-σε αυτό-φυτά γι αυτό και πριν ξαναφυτέψουμε νέα, πρέπει να "μπολιάζεται" με οργανικό χούμο.
Μία χούφτα geo HUMUS σε κάθε νεόφυτο (τομάτα, αγγούρι, κολοκύθι λάχανο, κουνουπίδι κ.λ.π.) είναι αρκετή για να επαναφέρει την γονιμότητα του εδάφους σε ψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως 50λίτρα geoHUMUS υπερκαλύπτουν ευεργετικά τα αποτελέσματα χρήσης 2 τόνων!!!!!! καλά ζυμωμένης κοπριάς αφού προέρχεται από ειδικές ποικιλίες γαιοσκολήκων εμπλουτισμένο με ένζυμα,ωφέλιμους μικροοργανισμούς, μακροστοιχεία, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, χουμικά οξέα κ.λ.π.
Διατίθεται σε συσκευασία των 5 λίτρων, ποσότητα αρκετή για την μεταφύτευση 40-50 νεόφυτων με κόστος 4,50 €.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΜΥΚΟΡΡΙΖΑ( MYCOSEEDS)
H μυκόρριζα ή τα μυκόρριζα αποτελούν ένα ειδικό συμβιωτικό όργανο που προκύπτει από τη συνένωση των ριζών ενός φυτού με μύκητες διαφόρων ειδών.
 Οι μυκόρριζες παίρνουν οργανικά συστατικά από το φυτό, στο οποίο έχουν προσκολληθεί και του αποδίδουν υγρασία και αυξητικές ουσίες(η αλλαγή στην εικόνα της ρίζας του φυτού αλλά και ολόκληρου του φυτού είναι εμφανής όπως βλέπουμε στις παραπάνω εικόνες).

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μυκόρριζας είναι:
  •  δημιουργία εντυπωσιακά πλούσιου ριζικού συστήματος    
  • επιβίωση του φυτού σε καταστάσεις ξηρασίας
  • οικονομία λιπάσματος
  • προστασία του φυτού από παθογόνα μικρόβια(παραγωγή αντιβιοτικών-ανταγωνιστικής δράσης λόγω κατάληψης του χώρου από τη ρίζα)
  Εφαρμόζεται στις εξής δόσεις, ανάλογα με το είδος των φυτών:
  • Δένδρα:  20gr /φυτό
  • Αμπέλια: 10gr / φυτό
  • Ετήσια κηπευτικά: 5gr / φυτό   
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ MYCOSEEDS PLUS ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διατίθεται σε συσκευασία 1kg-30,0 € και σε μικρότερη των 100gr-3,0€